16 Ağustos 2012 Perşembe

Yandex ile Yola Çıkmak...

Geçen hafta üniversite hazırlıktan bir arkadaşımla buluştum.

Birkaç senedir sadece mail telefon kanalıyla görüşebiliyorduk.

Zaten okuldan sonra onlar eşiyle beraber uzun yıllar Silikon Vadisi merkezli yaşadılar, çocuklar okul çağına gelince Türkiye'ye döndüler.

Ben bir teknoloji özürlüsü olarak, onlardan belki birkaç şey kaparım diye düşünmüştüm ki, son derece haklıymışım. Evleri Boğaz tarafında, onlardan kalkıp da Anadolu yakasına geçeceğim için, mecburen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü filan, trafik bilgilendirmesi şart olmuştu.

Benim hala anneannemin margarinini ve İBB nin Trafik modülünü kullanan demode bir kadın olduğum gerçeği onların yanında kafamda net olarak oturdu.

Arkadaşımın eşi "Yandex trafik modülü daha detaylı, ana arterleri değil, tüm trafiği veriyor." dedi.

"Hımmmm" oldum.

Zira arama motoru olarak bile Yandex kullanmaya alışkın olmayan ben, Yandex'in trafik modülü olduğundan haberdar dahi değildim.

Öncelikle şunu söyleyeyim, bu servisten anlaşmalı taksi durakları ve cep telefonu sinyalleri sayesinde gerçekten sadece TEM ve E5 bazlı değil, ara sokaklara kadar trafik bilgisi alabiliyorsunuz.

Bence bu çok büyük bir devlet.

Ama  beni direk dumur eden başka bir konu oldu. Cep telefonuma mobil Yandex trafik aplikasyonu indirdim ve doğal olarak alet benim evimin yerini hemen buldu.

Anaaaaa..

Resimde direk bizim evin kapısı vardı.

Vallahi de korktum ve tırstım. Yani şunu diyebilirim ki, Google Earth daha çok tetris ile  Angry Birds oyunları arasındaki teknoloji farkını çağrıştırıyor ..

Ekledikleri panaroma özelliği ile İstanbul, Ankara ve İzmir'de şehri sokak sokak gezebiliyorsunuz. Yani öyle tepeden bakış filan değil, bildiğin sokak sokak.




Üstelik o kadar güncel ki, evlerinin resimlerini görenler, internette denk geldim, resimlerin maksimum Temmuz 2011 civarında çekilmiş olduğunda hemfikirler.

Herkese önerim şudur: Karşınızdaki apartman ya da ev, evinize uzak olabilir, dışarıdan nasıl olsa görünmem diyor olabilirsiniz, tüm bunlardan hemen vazgeçin. Perdelerinizi sıkı sıkı kapatın, birisi yol arar ya da İstanbul sokaklarında sanal gezinti yaparken sizin evdeki her halinizi şak diye görebilir. Benden söylemesi..

Diğer bir konu da şu :

Cep telefonlarınızda konum belirleme opsiyonunu kapalı tutun bence.

Maazallah, İşler Güçler'deki Sadi'nin Hale'si gibi size kafayı takan biri varsa, evinizle, sizinle ilgili tüm stratejik noktaları görebilir, sizinle ilgili hain planlar kurabilir.

Teknoloji iyi bir şey mi kötü bir şey mi, sonuç olarak ben bir türlü karar veremiyorum..



3 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Haklısınız..Faydalanalım :))

    YanıtlaSil
  3. İyi dilekleriniz için teşekkürler..Ben de sizinkini hemen inceleyeceğim..Başarılar...

    YanıtlaSil

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...