26 Mart 2012 Pazartesi

25.Kare..Sübliminal Mesaj..Bilinçaltı..

Genel olarak çocuklarla TV seyretmek zor. Her kanal beklenen hassasiyeti göstermiyor. Bu nedenle genellikle TRT dizilerini tercih ediyoruz.

Ancak kızların özellikle sevdiği ve takip ettiği bazı programlar var. Bunlardan biri de “Çocuklar Duymasın“. Ben de eskiden beri, yani yıllar önce ilk yayınlanmaya başladığı TGRT günlerinden itibaren denk geldikçe izlerim.

Ailece seyretmeye uygundur, bazen güzel mesajlar da verirler  derken..
Geçen gün okuduğum bir haberle şaşırıp kaldım.

Daha doğrusu şöyle, bir izleyici, bir gazetenin yazarına mektup yazmış. Demiş ki:
-“Çocuklar Duymasın “ adlı dizide kahvehanede duvarda asılı bir kadın resmi var, kadın giyinik değil, resim duvarla aynı renkte olduğundan çok da fark edilmiyor, ama bu bir sübliminal mesajdır. Avrupa ülkelerinde sübliminal mesaj vermek yasaktır. Bu diziyi çocuklar da izliyor. Gereken önlemin alınmasını rica ediyorum.

***
Şimdi, konu oldukça karışık.
En baştan başlayalım. Sübliminal mesajın ne olduğunu bilirsiniz.

Kabul edilen odur ki, insan bazı mesajları bilinçli olarak alır. Ama reklam dünyası ya da teorisyenler, zaman zaman vermek istedikleri mesajları direkt olarak veremediklerinden, bilinçaltlarından vermeye çalışırlar. Bu daha fazla para kazanma amacıyla başlayıp, yandaş, mürit kazanmaya kadar değişen bir yelpazede insanların bilinçaltını etkilemekle mümkündür.
Reklam dünyasında kabul edilen şudur:

İnsan saniyede 24 kareyi net olarak görür ve algılayabilir. 25.kare bilinçli olarak algılanamaz. İşte verilmesi istenen mesaj 25.kareye konarsa, alıcı bilinçsizce de olsa mesajı alır.

Çok sevdiğim ve sinema tarihinde farklı bir yere koyduğum "Fight Club" bu kavrama değinen ve ön plana çıkaran bir filmdir. İzlemeyenlerin mutlaka izlemesini öneririm. (25.kare tekniğiyle sigara içen Brad Pitt filmin farklı sahnelerinde görünmektedir.)
Ama asıl beni  endişelendiren başka bir şey oldu. Bugüne kadar Fight Club ‘ı, bazı Coca Cola ,Mc Donald’s vb reklamlarını duymuştum ama , Walt Disney çizgi filmlerini duymamıştım.

Bir araştırdım ki, masum diye çocuklarımıza seyrettirdiğimiz bu çizgi filmler meğer mesaj bombardımanıymış. Üstelik verilen mesajlar hep cinsellik ve pornografi üzerineymiş..

Eşimle bu konunun üzerine biraz konuştuk bugün, bu bilinçaltı kirletme operasyonuyla varılması istenen nokta nedir diye..Yani reklam yapanların amacı daha fazla satmak ve para kazanmak da, ama çizgi filme alttan mesaj koyanların maksadını gerçekten çözebilmiş değilim.
Sizce de hayat çok karışık ve komplike değil mi?

Not : 1. resim hemen hepimizin seyrettiği "Kuzuların Sessizliği " filminin afişi. 2. resim ise  onun ağız kısmının büyütülmüş hali. Lütfen siz biraz daha büyütün. Kuru kafa görüntüsünün aslında 7 çıplak kadından oluştuğunu göreceksiniz. Ve bu 7 çıplak kadın aslında "Salvador Dali ve 7 çıplak " fotoğrafının birebir kopyasıdır. Kuzuların Sessizliği filmini seyredenlerden kaçı bunu biliyordu??

5 yorum:

  1. detaylı bir anlatımı blogumda bulabilirsiniz. Görsel açıdan daha zengin http://mehmetcabar.com/bilinc-altini-etkilemek-subliminal-reklamcilik/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşımınız için teşekkürler..

      Konuyla ilgiliyseniz http://antisubliminal.blogcu.com/anti-subliminal-message-gizli-bilincalti-mesajlari-ses-ve-gorunt/5663767
      de incleyebilirsiniz, yazınızla birçok açıdan ortak nokta içeriyor.Tşk.

      Sil
  2. Subliminal mesajla ilgili geçen günlerde de bir yazı okumuştum. Yazanı biraz küfürbaz bulmuştum. Zira verdiği her örnek benim deyimimle absürt gelmişti. Ama cidden öyle imiş. Yani temeli buymuş şu subliminalin.
    Kuzuların sessizliği filmini izledim ama hiç farketmedim bu detayı.
    Çocuklar duymasındaki bir tesadüf mü yoksa bilinçlimidir bilemem. O diziden zaten soğudum. Hep aynı saçmalıklar.
    Çizgi filmler deyince, Aslan Kral çizgi filmindede varmış. Hatta onu baya farkedenler olmuş. Yapımcıya iletilmiş. Yanlış olmuş falan denilmiş yanlış hatırlamıyorsam.
    Son olarak Dövüş Klübü filmini ben nedense hiç sevmedim. Yarım bıraktım.

    YanıtlaSil
  3. Benim için Dövüş Klübü , en iyi 10 filmden biridir.Ve film aslında yazdıklarımla dalga geçer.Vaktiniz olursa bir de bu gözle izlemenizi öneririm.Tşk.

    YanıtlaSil
  4. Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.Dilim döndüğü klavyem yazdığı sürece devam etmeye çalışacağım.

    YanıtlaSil

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...