20 Aralık 2013 Cuma

Yağlama..

Çok uzun zamandır yazamıyorum farkındaysanız.

Bu süre zarfında neler neler oldu, evimizi tadilat yaptırdık, sıkıntılı bir tadilattı, çok yordu, bu arada eltim doğum yaptı, tadilat bitti, taşınma faslı başladı, evi toparladık, taşıdık, yerleştik, yerleşmek sancılı bir iş bilirsiniz, yerleştik, haftasına kalmadan annemin ameliyat olayı geldi. Bu konuda daha sonra yazmayı düşünüyorum, pek sevimli bir konu değil ama yüzleşmemiz şart, neyse, yani kısacası anlayacağınız çoook şeyler yaşadık.

Taşınmamızın ertesinde evde hem ufak tefek tadilat hem de taşıma işleri için kayınbiraderim ve ailesi bize geldi. Ailesi derken yukarıda bahsettiğim ufaklık, onun bir numara büyüğü hep beraber geldiler. Sabah kızlar amcalarıyla fotoğraf yarışması için fotoğraf çekimine gittiler, ben annemi hastaneye götürdüm, eve geldim, eşim ve eltim evde toparlama işleri yapıyorlardı.

Sonunda öğlen geldi çattı, herkes acıktı ve evde yiyecek birşey yoktu. Aramızda emziren bir anne de olunca yemek hazırlanması ve yenmesi gerekiyordu kısa zamanda.

Buzluktan kıyma çıkardım,amacım köfte yapmaktı, ancak eşim bombayı patlattı.

Eşimin babası memur olduğundan çok gezmişler. Becerikli kayınvalidem her gittiği yerde hem o yörenin yemeklerini hem de komşularda öğrendiği diğer yöresel yemekleri mutlaka öğrenmiş ve çok becerikli olduğundan en güzel şekilde yapmış birisi. Burada kendisine yeniden sevgilerimi yolluyorum.

Her neyse, eşim annesinin Kayserili bir komşusundan öğrendiği Yağlama adlı yemekten istedi.

Düşünün ev karmakarışık. Ama insan sevince herşeye katlanıyor. Madem beyimin canı Yağlama istemiş, internetten bakalım ve yapalım dedik.

Bilmeyenler için kısa bir özet geçeyim.

Tahmin edeceğiniz gibi bir Kayseri yemeği olduğundan hamur işi.
Önce kıymamızı hazırlıyoruz. Bol soğan, bol salça, bol kıyma, adı üstünde bol yağ, yeşil biber, pul biber, karabiber vb baharatlar ile bir iç hazırlanıyor. Kıyma tabii ki kavruluyor ama kuru değil bol sulu ve yağlı bir iç olacak. İçine su eklemeyi unutmayın ki kuru birşey olmasın.

Servis tabağı büyüklüğünde mayalı hamurdan açılmış ufak yufkaları önce sacta pişiriyoruz. Daha sonra bir yufkayı bir tepsiye koyuyoruz, üzerine hazırladığımız içten tüm üzeri kaplanıp ıslanana kadar koyuyoruz. Sonra bir yufka daha bir iç daha.. Böyle üstüste devam ederek bir kule yapıyoruz. Tüm hamurlamız ve içimiz bitince bu kuleyi büyük bir bıçakla dörde bölüyoruz. Yani üstüste 25-30 tane dörtlü çeyrek yufkamız oluyor.

Diğer taraftan bol sarımsaklı bir yoğurt hazırlıyoruz. Sonra da sofraya oturup çeyrek yufkalarımızı tabağımıza aldığımız sarımsaklı yoğurda bana bana yiyoruz.




İlk deneme için gayet güzel bir sonuçtu. Ama önemli olan hem eşimin talebini yerine getirmek hem de ailecek bir yemek yemekti.

Haaa, bu arada ben yufka açmayı bilmem. Sevgili kayınbiraderim açtı yufkaları. Hatta uydu anteni takmaya gelen ustalar kendisini kutladılar ve kolay gelsin dediler.

En yakın zamanda tekrarlamak istiyorum.

1.Geleneksel Üstün Yağlama Şenlikleri kutlu olsun.. 

1 yorum:

  1. afiyet olsun.çok güzel olmalı.benim de eşim kayserili idi.bol bol güzelim mantılarından yedim ama bunu bilmiyordum.sevgiler...

    YanıtlaSil

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...