8 Ağustos 2012 Çarşamba

Gelibolu Mevlevi Tatlısı ve Yılın Girişimcisi..


Geçen yazıda Kastamonu taş baskıdan bahsetmiş ve bundan başka size başka bir kadın girişimci örneği vereceğimi söyleyerek yazımı bitirmiştim.

Sofra Bezi genellikle 160X160 ya da 180X180 ölçülerinde (her ne kadar önceleri Kastamonu dokumalarına yapılsa da günümüzde kaputbezi ya da Amerikan bezi denilen) yıkanmamış kumaşlara; baskıyla yapılmaktaymış. Taş Baskı işleminde, öncelikle kök boya karışımları ile birlikte içerisine farklı karışımlar eklenen ağaçtan yapılmış teknelere boyalar hazırlanıyormuş. Masa üzerine serilmiş keçenin üzerine önceden yıkanmamış örtü düz bir şekilde seriliyormuş. 

Bu örtüye 15 - 25 cm’lik genellikle ıhlamur ağacından yapılan kalıplardan 4 - 5 farklı çeşitle kullanılarak baskı işlemi gerçekleşiyormuş. Baskı işlemi öncelikle açık yeşil olup kurudukça siyahlaşıyormuş. Siyahlaşan ve kuruduğundan emin olunan örtü bir iki gün sonra yıkanıyormuş. Kenarlarının dikiş işlemleri tamamlandıktan sonra kullanılmaya hazır duruma geliyormuş..

Atiye Laçin de bu kadınlardan biri. Gelibolu'da unutulmuş Gelibolu Mevlevi tatlısı reçetelerinden tatlıyı yeniden yaratmış.





18 Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü hazırladığı bu gelenekel tatlının “gluten” içermediği tespitini yaparak tatlıya ilk desteği vermiş.. 

Markalaşma yolunda ilerleyen LAÇİN, İbrahim BODUR Girişimcilik Merkezi tarafından girişimcilik ve pazarlama desteği almış. 2005 yılı aynı zamanda Dünya Şirketler Grubu tarafında Çanakkale’de ili yılın başarılı iş kadını olarak seçilmiş. Ama onun başarı öyküleri arasında en nadide yeri 2006 yılında Anadolu Hayat’ın açtığı, Türkiye’nin pek çok köşesinden başarı hikayelerinin seçkin bir jürinin önüne çıktığı “Başarı Öyküleri” yarışmasında aldığı Türkiye birinciliği olmuş. 

2006 yılında Garanti Bankası A.Ş. ve Kagider işbirliği ile düzenlenen temel girişimcilik ve eğitim desteği; 2007-2008 yıllarında Altıneller Festivallerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği; 2008 yılında Çanakkale Türk Kadınlar Birliği tarafından “örnek kadın girişimciliği” ünvanını referans hanesine yazdırmayı başmış.
2009-2010 yıllarında Konya Şeb-i Arus törenlerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklendiğinde, Gelibolu Mevlevihanesi’nin adını da duyurmuş. Halen de KOSGEB ( Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ) tarafından destekleniyormuş.

Umarım bu kadın girişimciler bende yarattığı  gibi sizde de heyecan yaratıyordur.

Hepinizi ve kendimi fikir üretmek için tavana gözlerimizi dikip düşünmeye davet ediyorum.

Not :Yazımda 
http://www.tdtkb.org/content/kastamonu-ta%C5%9F-bask%C4%B1-sofra-sini-bezi-bask%C4%B1s%C4%B1 
faydalandım.Teşekkürü borç bilirim..

6 yorum:

  1. Dilara kardeşim, iş hayatına koyduğun bu virgül seni çok daha mutlu ve istekli yapmış gibi, Allah'dan umuyorum ki; bundan sonra yapacaklarında başarılar elde edesin ve çecrene faydalı olsın. Şu tatlıdan nasıl tadarız acaba, şu mübarek Ramazan günü?
    Kolaylıklar diliyorum. Murat Kırkan

    YanıtlaSil
  2. Allah razı olsun arkadaşım. Umarım bu heyecanı hiç kaybetmem..Şu tatlıdan tatmak için değerli eşimden destek istememiz lazım, biliyorsunuz bir ayağı o tarafta, gidince alsın size ulaştırsın..Kendisine ileteceğim..Ailenize de saygı ve sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Dilara hanım, uzun zamandır kosgeb ile ilgileniyorum ama henüz gidip herhangi bir girişimde bulunmadım:)
    Benim merak ettiğim şey girişimcilik kurslarına her başvuran kabul ediliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bazi kriterler var, İSKUR'a kayıtlı olmanız , emekli olmamanız,18 yasından büyük olmanız gibi şartları karşılıyorsanız , gidip İSKUR'a başvurun.Ancak sıra var sıra gelmesi zaman alabilir..Hersey gönlünüze olsun....

      Sil
  4. Çok teşekkür ederim paylaştığınız bilgiler oldukça faydalı

    Selamlar

    YanıtlaSil
  5. Girişimcilik kursları konusunda bulunduğunuz ili kalkınma ajansınada başvurabilirsiniz. Ajanslar daha sık ve herkesi kapsayan kurslar açabiliryorlar KOSGEB ile ortaklaşa.

    YanıtlaSil

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...