15 Kasım 2012 Perşembe

Bugün Ne Giysem??

Uzun zamandır fazla kalabalık içine girmediğimden gittiğim son 3 günlük eğitim ilaç gibi geldi.

Yeni insanlar, yeni bir çevre oldukça keyifliydi.

Sadece merkezi havalandırması olan bir binada eğitim yapıldığından ve bina henüz kışa geldiğimizi algılayamadığından içerisi buz gibiydi.

İlk günkü tişörtler, havalı gömlekler ertesi gün yerini kalın kışlık kıyafetlere bıraktı.

Sınıfta şöyle bir gözucuyla baktım da, kışın giydiğimiz kıyafetlerde ne kadar güzel desenler, ne kadar güzel kumaşlar kullanıyoruz.

Bugün bu konunun üzerinden geçelim istiyorum. Başlayalım..

İlk kumaşımız kadife, uzun havlı bir kumaştır.Arapça saçaklı, tüylü, 'hav'lı anlamına gelen kataif kelimesinin çoğuludur. Ceketlerde ve özellikle de pantolonlarda çok kullanılır. Bu tip giysilerde fitilli kadife tabir ettiğimiz kadifeler kullanılmaktadır. Zaman zaman kışlık paltolarda ya da pardesülerde de rastlanılmaktadır. Son yıllarda renk kısıtlarının ortadan kalkmasıyla, eskiden sadece kahverengi, siyah ve lacivert pantolonlar varken şimdi sokaklarda kırmızı, çivit mavisi, yeşil kadife pantolonlu gençler görmek işten bile değildir.




Kadifenin bir de düz kadife olarak tanımlanan bir türü vardır. Bu kafide türü ise daha çok eldivenlerde, gece kıyafetlerinde daha şık giyimde karşımıza çıkmaktadır. Daha elegan bir havası vardır.

Ekose, aslında sadece kışlık kıyafetlerde değil her zaman karşılaşılan bir desendir. Kelt kökenli olan bu desen özellikle İskoç etek tabir edilen yeşil kırmızı siyah olarak beynimize kazınmıştır. Okul eteklerinde, oduncu gömleklerde ekose çok kullanılmakla birlikte bence ekosenin alameti farikası Burberry'dir.




Bu marka tüm ürünlerinde ekoseyi ürünlerin tam merkezine koymuştur. 1856 yılından beri de marka değerinden, kalitesinden ve beğenirliliğinden hiç bir şey kaybetmemiştir. Bir statü simgesi olarak yerini korumaktadır.

Prince De Galle : (Prens dö Gal) : Özellikle takım elbiselerde, döpiyeslerde yani daha resmi kıyafetlerde kullanılan bir yünlü kumaş desenidir. İki veya daha fazla renkte iplikle yapılmış geniş ekoselere sahip kumaş desenidir. İsmini, ailelerin giyimini birbirlerinden ayıran desen anlamına gelecek şekilde; İskoç Kelt dilindeki “glen” (aile) ve İngilizce “check” kelimesinden alır. Bu desenin adı ülkeden ülkeye değişir; Fransa’da “Prince de Galle”, Avusturya’da ise “esterhazy” olarak bilinir.





Yine kışlık giysilerde özellikle elbiselerde, pantolonlarda, ceketlerde ve eteklerde ama daha çok resmi dış giyimde gördüğümüz bir desendir piyedepul. Fransızca pied de poule yani kazayağı kelimesinden gelmektedir.Özellikle siyah beyaz piyedepul deseni rüya gibidir. Maddi anlamda değil ama psikolojik anlamda kalitenin simgesidir benim gözümde.Çok severim.



Hayatımıza daha fazla son yıllarda giren, eskiden sadece paltolarda kullanılan ama son dönemde ipek ile beraber harmanlanarak modasının oluştuğu başka bir kumaş da kaşmirdir. Hindistan'in aynı adlı bölgesinde yetişen bir keçi türünün özel yumuşak tüyünden üretilir. Bahsettiğimiz diğer kumaş cinslerine göre daha az bulunur ve bu nedenle pahalıdır. Daha çok zenginlik ve statü simgesidir. Özellikle paltoda vazgeçilmezler arasındadır.

Hem yazın hem de kışın kullanılan, yazın serin kışın sıcak tutan bir başka kumaş çeşidi de ipektir. İpekböceği adı verilen tırtılın kendisine koza yapmak amacıyla ürettiği bu iplik binlerce yıldır zenginliğin, şaşaanın simgesi olarak kendine yer bulmuştur. İpek güzel görünüşlü, yumuşak, parlak ve dayanıklı olup, kolaylıkla ve iyi boya tuttuğu için daha da güzelleştirilebilen hayvansal kaynaklı bir liftir. İpek liflerin kraliçesi olarak bilinir. 4000 yılı aşkın bir süreden beri, insanların ekonomik hayatında önemli bir rol oynamakta olan ipek, yıllarboyu Çin,Hindistan, Taşkent, Bağdat, Şam ve İstanbul’dan geçen ipek yolunu takiben Avrupa’ya taşınmıştır. Bu zaman zarfında ipek altından daha değerli bir ürün olarak alıcı bulmuştur.

Divitin, içi perdahlı dışı havlı pamuklu bir kumaş. Divitin Fransızca duvet (kuştüyü) anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Özellikle eskiden tekstil sektörünün bu kadar gelişmediği ve giysilerin evlerde dikilerek hazırlandığı dönemde kendine daha fazla yer bulmaktaydı. Şimdi renkli gömleklerde, cıvıl cıvıl eteklerde karşımıza çıkmaktadır. Kırsal kesimde kadınların vazgeçilmez giysisi olan şalvarlarda halen sıklıkla yer almaktadır.



Aslında tabii ki bir çok başka kumaşlar da var ama ben en son içinde bulunduğumuz yüzyılın her yaşa, her kesime, her cinsiyete en fazla hitap eden bir kumaşı olan denim'den bahsetmek istiyorum. Türkçe'de kot olarak bildiğimiz denimin sözlük anlamı giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaştır. Günümüzde sadece mavi değil her renkte her incelikte ve her türlü giyside karşımıza çıkmaktadır. Hepimizin vazgeçemediği ve mutlaka sahip olduğu tek giysidir.

Bugün de dışarda hava soğuk, yazıyı okuyun, açın gardrobunuzu, seçin bir tane sıcacık tutacak kıyafet, geçirin üzerinize, elinize de karton bardakta bir kahve alın, dışarı çıkın..Ben bugün kadife giyeyim diyorum, ya siz??

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...