7 Eylül 2013 Cumartesi

Olimpiyatlar ve İstanbul...

Cumartesi akşam herkes TV başındaydı.

Akşam 11 gibi oylama sonuçlandı ve ne yazık ki sonuç istediğimiz gibi olmadı.

Terör olayları ve siyasi sorunlar, Ortadoğu'nun her zaman kaynayan kazan olması ve olası Suriye savaşı bizim için dezavantajlardı.


Diğer yanda da Tokyo yani Japonya'nın yaşadığı büyük depremden kaynaklanan nükleer sıkıntısı vardı.


Ama sonuçta yüzü gülen Tokyo, yani Japonya oldu. Kutlamalar halen sürüyormuş oralarda.


Peki biz neden yıllardır istiyoruz, nedir bu Olimpiyat denen şey?


Geçen gün Ozan Çolakoğlu'nun tweetini gördüm, çok hoşuma gitti.



O degil de Yunanlilar ne guluyordur. Vaktiyle uc bes oyun uydurduk simdi hale bak, millet birbirini yiyor yapmak icin diye :))

Aslına bakarsanız doğru. Biz deli kuyuya taş atmış, binlerce yıldır çıkartamıyoruz.
Olimpiyatlar dört yılda bir yapılan çok geniş kapsamlı bir spor organizasyonudur.
Daha çok yazın yapılanları bilinir ve  Fransız soylusu Pierre de Frédy, Baron de Coubertin tarafından 19. yüzyıl'ın sonlarında modernize edildikten sonra dünya savaşları dışında dört yılda bir yapılmaya devam edilmektedir.
Nasıl başladığı tam olarak bilinmemekle beraber Zeus'a ve Herakles'e dayanan çeşitli efsaneler vardır.Tanrıların yaşadığına inanılan Olimpos dağında yapıldığından ismi Olimpiyat olarak geçmektedir.
İlk düzenli Olimpiyat oyunu 1896'da Atina'da yapıldı.
Yazın kar ve buz içeren oyunların yapılmasının imkansız olması nedeniyle ayrı bir Kış Olimpiyatı yapılması gerekliliğine karar verildi ve 1924 yılından itibaren kış olimpiyatlarının da yapılmasına başlandı.
Şu anda yaz ve kış olimpiyatları 2 yıl arayla ve ikisi de dört yılda bir yapılmaktadır.
Organizasyonun büyüklüğü ve gerekli tesislerin inşaasının gerekliliğinden dolayı olimpiyatlar çok yüksek bütçe gerektirmektedir. Bu nedenle mesela bugüne kadar hiçbir Afrika ülkesinde olimpiyat yapılmamıştır.
Eski Yunanlıların tabiata saygıları için yaptıkları bir tür ritüeldir aslında Olimpiyatlar. 4 senede bir olması tabiat'ın simgesi Venüs'ün evrimini 4 yılda bir tamamlamasıdır. Olimpiyatların simgesi de, Venüsün simgesi olan 5 köşeli yıldızdır. günümüzde değiştirilerek iç içe geçmiş 5 halka olarak tanımlanmıştır. 
Olimpiyat sembolü içiçe geçmiş farklı renklerdeki halkalardır. Beş içiçe halka 5 kıtayı (AmerikaAfrikaAsyaAvustralyaAvrupa) temsil eder.


Her olimpiyat öncesinde törenle Olimpiyat Ateşi yakılır ve kapanışa kadar yanar. Olimpiyat meşalesi Antik dönemde olduğu gibi günümüzde de Yunanistan'ın Olimpos dağında mercek yardımıyla Güneş ışığı kullanılarak yakılır. Yakılan meşale olimpiyatların düzenleneceği yere kadar ülke ülke dolaştırılır ve olimpiyatlar açılış törenindeki Olimpiyat ateşi bu meşale ile yakılır.
Yaz Olimpiyatları programında 26 spor dalında 20 farklı disiplin ve 300'e yakın yarış bulunmaktadır. Kış Olimpiyatları'nda ise 15 spor bulunmaktadır. 
Olimpiyat Oyunları'ndaki tüm sporlar Dünyada yaygın olan sporlardır. 
Örneğin ABD'de yaygın olan beyzbol olimpiyat programına dahil değildir. Çünkü bir olimpik sporun en az 25 ülkede oynanıyor olması gerekmektedir.
Bir ülkenin spor tarihini değiştiren en büyük organizasyondur. Günümüzde sporun hemen her dalında iyi bir İspanyol sporcu görüyorsak bunun nedeni 92 Barcelona Olimpiyatlarıdır.
Aslında 2020 olimpiyatlarının Türkiye'de olmasını istememizin yegane sebebi bu olmalı. Ama neden ısrarla isteğimizin gerekçesi büyüklerimiz tarafından tam olarak açıklanmadı.
Her Türk gibi İnşallah 2020'de bizde olmasını istiyordum, umarım bundan sonraki dönemde organizasyonu almak için gösterdiğimiz özeni sporcu yetiştirirken, insanlara daha hoşgörülü yaklaşırken, dopingten uzak temiz sporcu prensibini uygularken gösteririz.
Umarım sadece turizm gelirlerimizi artıracak bir proje olarak bakmıyoruzdur.
Hakkımızda hayırlısı olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...