Bir önceki yazıda hayatın anlamlarından birinden, renklerden bahsetmeye başlamıştık ama bir bakmıştık ki konu uzun, bu yazıda buluşmak üzere dağılmıştık.
Hadi bakalım buyrun..
Mavi:
Dünyanın hakim rengi olan mavi çekingen bir renk; dinlendiriciliği ve edilgenliği anlatıyor. Koyu tonlarda ya da yoğun olarak kullanıldığında moral bozan, kasvet veren, açık tonlarda ya da beyazla karışık kullanıldığında, yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratıyor. ( Ay mavi deyince, Julliette Binoche'in taa üniversite yıllarımda izlediğim 3 renk serisi filmeri geldi, en güzeli de "Mavi "idi sanki.)
Mavi renk gökyüzünün ve geniş ufukların, denizin simgesi. Huzuru temsil ediyor ve sakinleştiriyor. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanıyor, nazar boncuğu o yüzden mavi. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyuyorlarmış Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmış.
Yeşil:
Sessizliği anlattığı söyleniyor. Duygusal olarak bizi en çok etkileyen bir organımız olan kalp organının, bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülüyor. Doğanın ve baharın rengi. Güven veren bir renk.. O yüzden bankaların logolarında hakim renk. (????) Yeşil yaratıcılığı körüklüyor. Bu yüzden büyük lokanta mutfaklarında yeşil tercih ediliyor. Hastanelerde de yeşil rahatlatıcı özelliği nedeniyle kullanılıyor. Yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmış.
Mor:
En kısa dalga boyuna sahip olan mor, geleneksel olarak asaletle ilişkilendiriliyor. Asil olmayanlar mor renk giyemiyorlarmış eskiden. Yakınlık ve güzelliğe de işaret ediyor. Eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülüyor. Tarih , yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima morla bezendiklerini kaydediyor. Nevrotik duyguları açığa çıkardığından, insanların bilinçaltını korkuttuğu saptanmış. İntihar edenlerin beğendiği renk.(ben sevmeyecem artık mor rengini)
Nötr renkler, beyaz, siyah ve kurşuni gibi tarafsız renkler.. Bunlar belli başlı bir renk özelliğinden ziyade, çeşitli renklerin elde edilmesine yardımcı oluyorlar. Nötr renklerin dinlendirici olduğu , doyurucu, manalı ve olgun bir etkileri olduğu ifade ediliyor. Bunlardan siyah renk, derinlik ve karanlık, beyaz ise aydınlık, temizlik ve yakınlık hissi yaratıyor. (İşte neden kışın siyah, neden yazın beyaz ortaya çıktı, sonra demedi demeyin..)
Renklerin özelliklerine göre, meydana getirdiği ve aksettirdiği değişik havadan, insan ruhu çeşitli şekillerde etkileniyor. Yerine göre bir huzur, ferahlık ve sakinlik verebileceği gibi tersine kötümserliğe de neden olabiliyor. Bununla beraber renklerin üzerimizde bıraktığı etkiler; özel durumumuza, ruh halimize ve tabiat şartlarının mevcut reaksiyonlarına bağlı.
Genel olarak renkler bu saydıklarım ama, bana derseniz ki, toprak rengi, yavru ağzı, kiremit rengi, güvez nedir, vallahi hiç sormayın, bilemiyorum.
İşi abartıp eğer mobilya ya da duvar boyasıyla ilgili olarak elinize bir katalog alırsanız feleğinizin şaşacağı renk isimleri görmeniz işten bile değil. Mesela, sarıyer sarısı, şampanya köpüğü, hitit güneşi, cam göbeği, çingene pembesi, lila, fildişi vb..
Hayatında renk kavramı ile hiç tanışamamış olanlar var, aslında ne kadar "renkli" bir hayatımız var farkında değiliz.
***
Özdemir Asaf ne demiş? "Bütün renkler aynı hızla kirleniyordu / birinciliği beyaza verdiler.."
Ben katılmıyorum, neden derseniz, biliyorsunuz, "Renkler ve zevkler tartışılmaz."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder