15 Ocak 2013 Salı

Fark Yaratmak..

Cumartesi akşamı bir toplantıya katıldım.

Cumartesi akşamı için konusu çok ağırdı. Filmin sonunda ben ağladım. Sanırım salondaki birçok kişi de.

Durun en baştan başlayayım.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı son dönemde eskiden Çocuk Esirgeme Kurumu dediğimiz yapıların fiziki şartlarını çok değiştirmiş.

Artık koğuş sistemi yok.

Eve benzeyen, aile ortamını sağlayan 4-5 çocuğun yaşadığı ve içi tam teşekküllü Sevgi Evleri var artık.

Sevgi Evlerinin içi bir çoğumuzun evinden daha konforlu.

Ancak o evlerde olmayan bazı şeyler var. Aile sıcaklığı ve adı her ne kadar Sevgi Evi olsa da sevgi.

Bu nedenle Bakanlığın son projesi mümkün olduğunca bu evlerde yaşayan çocuklar için "her çocuk için bir aile" anlayışı.

Direk Sayın Fatma Şahin'in kendisi tarafından 81 ilin valilerinin eşlerine delege edilen bu görevin dalga dalga en alt birimlere kadar ulaştırılması planlanıyor.

Evet Koruyucu Aile kavramından bahsedeceğim.

Tanım olarak koruyucu aile çeşitli nedenlerle bir süre için öz ailesi yanında bakımı sağlanamayan çocukların kısa veya uzun dönemler için ücretli ya da gönüllülük esasıyla bakımının ve yetiştirilmesini sağlayan ailelerdir.

Bu çocuklar yaşadıkları travma nedeniyle birebir desteğe ihtiyaç duyuyorlar ve ilgi ve sevgiye muhtaçlar.

Koruyucu aileler sayesinde bu çocuklar geleceğe umutla bakabilmekteler.




TC vatandaşı olan , 25-65 yaş aralığında, en az ilkokul mezunu, düzenli geliri olan evli bekar herkes Koruyucu Aile olabiliyor.

Devlet, koruyucu ailelere eğer isterlerse maddi yardımda da bulunuyor. 

Çocuğun sağlık, giyim, eğitim,öğretim, meslek edindirme kursları, okul servisi, dershane gibi tüm giderleri devlet tarafından karşılanmakta.

Eğer aile fertlerinden birisinin SGK sı yoksa bu kişinin isteğe bağlı sigortası da devlet tarafından ödenmekte.

Katıldığımız toplantı sadece bu teorik bilgilerden ibaret değildi tabii.

Koruyucu aile olan bazı aileler de bu toplantıya davet edilmişlerdi ve deneyimlerini paylaştılar.

İki oğlu olup kızı olmayan aile kız evlat özlemini gidermek için koruyucu aile olmuştu. Artık kızları 18 yaşını geçmişti, üniversiteye gidiyordu ve evlenene kadar da evden ayrılmak istemiyordu. Evin babası yıllarca yetiştirme yurdunda büyümüştü ve bu konuyu bir misyon olarak görüyordu. 

Diğer bir aile çocuk sahibi olamadıklarından bu yola başvurmuştu ve 6 seneden beri beraber oldukları kızları artık 16 yaşında bir genç kızdı. Babanın kızından bahsederken gözlerinin içi gülüyordu.

Kendi çocukları olmasına rağmen 2 tane çocuğa da koruyucu ailelik yapan hanımefendi,  koruyucu aile olduğunda göz göze gelmeyen, hiç konuşmayan, 8 yaşında olduğu halde okuma yazma öğrenemeyen kızının sonunda geldiği aşamayı göstermek için kaydettiği videoyu seyrettirdi bize.

Bir kahramanlık şiirini öyle duygulu okuyordu ki kız, bir an silahı eline alıp düşmana yürüyecek diye korktum. Kaydettiği aşama muhteşemdi.

En son, 2 ay önce ailelerine katılan kızlarını anlatmak için sahneye çıkan hanımefendi, ağlamaktan konuşmasını yapamadı.

Bu özel insanları dinleyince onların ne kadar cesur, ne kadar sevgi dolu ve ne kadar zengin gönüllü olduklarını gördüm. Çocuklarımı düşündüm. Her çocuğun başına gelebilecek olumsuz koşullar bir gün bizim çocuklarımızın başına da gelebilirdi.

Bugüne kadar ilgilenmediğim , hatta kendimi üzmemek gibi bir egoistlikten dolayı uzak durduğum bu konu oldukça sert biçimde işte orada karşımda duruyordu.

Çocuğumuz olsun ya da olmasın, evli olalım ya da olmayalım, istersek koruyucu aile olabiliyoruz. 

Bu insani görevi sizlerle paylaşmak istedim. İnşallah bu yazı belki de bir çocuğun hayatında fark yaratır.



6 yorum:

  1. Haklisin Dilara, koruyucu aile sistemini oturtmak lazim. Ingiltere'de bu var ancak ne yazik ki takip etmede ve kontrolde cikan sorunlar yuzunden cocuklar bu lafola koruyucu aileler tarafindan da suistimal ediliyorlar ne yazik ki. Umarim Turkiye'de bu tip bir soruna donusmeden asil amacina ulasabilir. Bu konuya degindigin icin tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım sorun olmadan bu işi kotarırız . Türk aile yapısının gücüne güvenmek zorundayız diye düşünüyorum Zeynepciğim.

      Sil
  2. Ya organ mafyası, ya çocuk tacizcileri, ya cocuk pornosu....???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Endişelerinde haklısın Fezal. Ancak takip konusunda devlete güvenmek zorundayız. Bu sebepten bir çocuğun hayatında fark yaratmamak sırf bir gün kaza yaparız diye hiç trafiğe çıkmamaya benzemiyor mu??

      Sil
  3. Dilara selam , Ebru Erdoğan ben, yazılarını çok uzun zamandır keyifle okuyorum....çok hassas konulardan birine değinmişsin eline sağlık....bir şey sormak istedim, bu konuda mutlaka bilgi vermişlerdir: koruyucu aile olduğunda bu çocukları ne sıklıkla ve ne şekilde görüyoruz? Haftasonları koruyucu aile yanında kalabiliyorlar mı? tşk sevg.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebru selam, zaten projenin amacı ber cocuğa bir aile. Yani çocuğun tamamen koruyucu ailenin evinde yaşaması, belirli zamanlarda kendi ailesi yaşıyorsa onları görmesi hedefleniyor. Ancak sadece hafta sonu almak isteyenlere de kapı açık. Yazımda bahsettiğim tüm çocuklar temelli koruyucu ailenin evinde kalıyorlar.
      İyi dileklerin için teşekkürler bu arada..

      Sil

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...