10 Eylül 2013 Salı

William Bates, Gözlük ve Lens..

Geçen hafta kuzenimle beraber oğlunu göz muayenesine götürdük.

Genlerde bol bol miyop olduğundan, kuzenim her sene okul açılmadan oğlunu göz muayenesine götürüyor. 

Ancak bu yaz TV ye bakarken zorlandığını hissetmiş ve doktora gelirken gözlüğün de yaklaştığını farketmiş.

Nitekim doktor düşük numaralı da olsa bir gözlük yazdı bizim gence.

Doktordan çıkınca kuzenim benimle ilk defa duyduğum bir şey paylaştı.

Gözlüksüz ve lenssiz miyop tedavisi.

O özellikle Rusların hiç gözlük kullanmadığını, göz jimlastiğiyle miyobu tedavi ettiklerini söyledi. Eşim onların belki de genlerden gelen özellikler nedeniyle gözlük takmadıklarını söyledi, ben sessiz kaldım zira konu ile ilgili hiç bilgim yoktu.

Konuyu bir kenara not ettim, zira merakımı cezbetti, hem eşim hem de kızlarımdan biri gözlük kullanıyor, ikisinde de hem astiğmat hem de miyop var.

Araştırmak için kısmet bugüneymiş. Öğrendiklerimi sizinle de paylaşayım hemen..

Bundan yıllar önce, 1860-1931 yılları arasında yaşayan William Bates görme sorunlarının fizyolojik ve psikolojik yorgunluklara bağlı olduğunu ve bu nedenle de gözlük takmakla iyileşmeyeceğini ileri sürmüş ilk olarak. Bates 1885’te tıp derecesini almış ve New York’ta doktorluk yapmaya başlamış. Ve Bates yıllar geçtikçe, kırılma kusurunun neden olduğu miyop gibi göz hastalıklarının belirgin bir neden olmaksızın iyileştiğini ya da kötüleşebildiğini fark etmeye başlamış. Bu gözleme dayanarak, geleneksel göz doktorluğunun temel bir ilkesini, bir kişide miyop gibi bir kırılma kusuru varsa, bunu düzeltmenin tek yolunun gözlük takmak olduğunu söyleyen prensibi sorgulamaya başlamış.





Geleneksel göz doktorları merceğin gözün odaklamasından sorumlu olduğuna inanırken, Bates gözü çevreleyen kasın gözün odaklanmasına neden olduğunu ileri sürmüş. Nitekim geleneksel göz doktorları miyop gibi sorunlar için düzgün biçimde odaklanmakta başarısız olan göz merceğini suçlarken, Bates ise göz yuvarını çevreleyen kastaki fonksiyon bozukluğunun buna neden olduğuna inanmış. Bates bu sonuca katarakt hastalarına göz ameliyatı uyguladıktan ve bu hastalardan bazılarının göz mercekleri çıkartıldıktan sonra bile gözlük kullanmadan uzağı görebildiklerini fark ettikten sonra varmış. Böylelikle miyop gibi kırılma kusurlarında göz merceğinin rol oynamadığı saptamasını yapmış

Bunun ardından Bates hastalarına yakını görememe (hipermetrop), uzağı görememe (miyop) ve astigmatlık gibi sorunların üstesinden gelmek üzere göz kaslarını güçlendirmek ve eğitmek amacıyla göz egzersizleri uygulamaya başlatmış.

Aslında egzersizler basitmiş ancak Bates iyileşme sağlanabilmesi için disiplin ve her ayrıntıya dikkat etmenin gerekli olduğuna vurgu yapmış hep.

Bates göz yorgunluğunun görüşü bozduğuna inanmış  ve tedavisini şu şekilde bulmuştur: 

Göz kaslarının da diğer herhangi bir kas gibi yüksek performansa ulaşması için dinlenme ve egzersiz periyotlarına ihtiyacı vardır. Gözün biçimini kontrol eden altı ufak kasın fonksiyonu üzerine odaklanmıştır. Bu kaslar gerginleştiğinde gittikçe yorgun düşmekte ve bu durum miyop, hipermetrop, astigmat ve göz tembelliğine neden olmaktadır.


Bates yöntemine göre eğer hastalar programa sadık kalırsa ve gözde iyileşme sağlanırsa, numaralı gözlükleri kullanmayı bırakacak kadar fayda sağlayabilir, gözlükler, lensler ve kontak lens çözümleri için bir ömür boyu harcayacakları paradan kurtulabilirler. Tedavi aynı zamanda, herhangi başka bir ameliyat gibi pahalı olan ve riskler barındıran cerrahiden çok daha kolaydır.

Aşağıda çok kısaca Bates yönteminde tedaviş için uygulanacak egzersiz metodlarının açıklamasını vereceğim. Ama hakkaten faydalanmak isteyenler lütfen daha detay araştırma yapsınlar ve uygulasınlar.

Avuçlama

Avuçlama görme sistemini sakinleştirmeyi amaçlar. Bu egzersizde, hastalar gözlerini yumar ve onları, parmakları alınları üzerinde çapraz gelecek şekilde avuçlarıyla kapatırlar. Eller çukurlaştırılmalıdır böylelikle göz yuvarlarına herhangi bir baskı uygulanmaz. Sonraki adımda, hasta gözlerini açmalı ve ışığın girip girmediğine bakmalıdır. Işık giriyorsa eller hareket ettirilmeli böylelikle hiç ışık girmeyecek hale getirilmeli ve gözler yeniden kapanmalıdır. Avuçlama sırasında, hastalar gün doğumu ya da okyanus gibi rahatlatıcı bir manzara hayal etmelidir. .

Sallama

Sallamanın amacı gözleri dikkatli bakmamaları için eğitmektir. Bates dikkatli bakmadaki sabitliğin gözler için kötü olduğunu ileri sürer. Bu egzersizi yapmak için, hasta sabit bir nesne üzerine odaklanmalı sonra başını ya da tüm vücudunu iki yana sallamalıdır. 

Test Kartı Egzersizi

Hastalardan bir harfin üzerine odaklanmaları, sonra gözlerini kapatmaları ve birkaç saniye siyah harfi kafalarında canlandırmaları istenir. Birkaç seans sonra, Bates harflerin daha koyu ve berrak olacağını ileri sürer.

Güneşlenme

Güneşlenme ışık hassasiyetini azaltmayı amaçlar. Yalnızca sabahları ya da akşamları ve sadece kısa süreli olarak güneşlenilmesi tavsiye ediliyordu.

Merkezileştirme

Merkezileştirme ya da merkezi sabitlemenin amacı gözün içine tek seferde çok fazla görüntü alarak kendini yormaması için eğitilmesini amaçlar. Bu egzersiz gözleri bütün bir resimden ziyade tek bir noktaya odaklanmak üzere eğitilmesini içerir. Bates bütün bir resme bakmanın görüşün bozulmasına neden olacak şekilde yorgunluk yarattığına inanmaktadır. Bu aslında başlı başına bir egzersiz değil, daha ziyade hastaların gün boyunca yapmaları istenen bir şeydir.

Renk Günleri

Bu egzersiz tüm günü belli bir renge odaklanarak geçirmeyi içerir. Bir renge bakarken, hastalardan biçime değil renge odaklanmaları istenir. Renkler her gün değişir. 

Son dönemde her şikayetimizle ilgili ilaçlı ya da müdahaleli tedavi metodları yerine hepimiz alternatif tedavi metodlarından faydalanmaya çalışıyor, yediğimize içtiğimize dikkat ediyoruz.

Okuduğum ve gördüğüm kadarıyla bu metodda zararlı hiçbir şey yok. Dolayısıyla 0.25 gibi, 0.50 gibi düşük göz numaraları için gözlük yerine uygulanabilir gibi görünüyor. Ancak göz numarasının ergenlikle döneminde çocukla beraber büyüdüğü gerçeğini de bilmek ve aksiyonu buna göre almakta fayda var.

Uygulayanlar deneyimlerini benimle paylaşırlarsa çok sevinirim.










6 yorum:

  1. dünden beridir bunu arıyorum sonunda buldum denemeye başlayacağım sonuçlarımı merak edenler facebooktan HİFA AYDIN https://www.facebook.com/hifa.aydin adlı hesabımdan ulaşabilirler.ayrıca verdiğiiz bilgiden dolayı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
    2. Umarım faydasını görürsünüz..Sevg.

      Sil
    3. bir gözüme tek uyguladım 0.75 derce hipermetrop düştü işe yaradı tabii gözlüğü düzenli taktım ve beslenmeme dikkat ettim astigmatımda çok az düştü doktor böyle giderse daha iyi olacağını düşünüyor

      Sil
  2. Ben lazer ameliyatı oldum fakat 0,75 bir miyop 0,75 astigmat tekrardan başladı ve lens ve gözlük istemiyorum bu yöntemi denemek isterim ama ameliyat olmam bir şey değiştirirmi bilginiz var mı acaba ?

    YanıtlaSil
  3. Arkadaşlar ben bates metodlarıyla göz egzersizleri öğreten bir eğitmenim. www.eyefitturkey.com adresini incelemenizi, facebook üzerinden sayfayı takip etmenizi öneririm. İş yoğunluğu sebebiyle ne yazık ki ayda bir, en fazla iki eğitim açabiliyoruz. Egzersiz yaparak çok ileri derecede görme kayıplarını ve kaymaları bile geri almayı başardık. Bilginiz olsun.

    YanıtlaSil

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...