Salı akşamı evde hummalı bir çalışma vardı.
Yaşınız kaç olursa olsun, çocuğunuz olunca her gün yeni bir şeyler öğreniyorsunuz.
14 Mart'ı ben Tıp Bayramı olarak biliyorum.
Ama düşünün bakalım.
3. ay..14. gün...
3.14..
Yani Pi sayısı..
Pi Günü, ünlü matematik sabiti Pi sayısı anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart'ta kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun Pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.
Hatta ayrıntıya girip 3,14‘ten sonra gelen basamaklardaki 15926 rakamlarından 1 :59 :26 saniyesini kutlama zamanı olarak belirleyebilirsiniz. Gece 2′de Pi Günü ne kadar kutlanabilir o ayrı tabii. Çeşitli üniversitelerimizde, liselerde, ilköğretim okullarında hatta ana okullarında bu güne özel kutlamalar olurken, pi logosu taşıyan pastalar bu kutlamalarda en büyük rolü taşıyor.
İngilizce’de pastanın ‘pie’ anlamında olduğu göz önüne alınınca neden pasta tercih edildiğinin de bir nedeni var. Aynı zamanda Einstein’ın doğum günü de 14 Mart.
Pi sayısı (π), bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen matematik sabitidir. M.Ö 1650 yılında, Eski Mısır’da yazılmış Rhind Papirüsü’nde bahsi geçmektedir.
İşte bizim kızların okulları da, bugünü kutlamak için kızlardan pasta getirmelerini istemiş.
Bizimkiler de halalarıyla beraber ekte resmini gördüğünüz kurabiye ve pastaları yapmışlar.
Ancak bir kaç arkadaşla konuştum.
Bir tanesi " Ben Pi sayısını 3.14 olarak bilmem ,benim için Pi 22/7 dir" dedi.
Mantıklı..
Acaba Mart'ın 14'ünde mi, Temmuz'un 22'nde mi kutlamak daha doğru olur, ne dersiniz?
Not : Bu sene yani 2013 Mart'ında Pi günü konsepti Pi tişörtü idi. Bu nedenle kızlar kendilerine tişört dizayn ettiler. Sizlerle o tişörtleri de paylaşmak istiyorum. Bu tişörtlerden 14 Mart günü sözlü notu alacaklar.
Benim mesajım bugünkü yazıyla ilgili değil. Ana sayfadaki ayçiçeği tarlası hakkındadır. Resimde arkada güneş batıyormuş gibi görünüyor. Ben ayçiçekleri hep güneşi takip eder diye biliyorum. Eğer bu resimde güneş batıyorsa, ayçiçekleri neden güneşe doğru bakmıyorlar? Bu resimde bir acayiplik yok mudur? Bu vatandaşlar güneşin batacağını anlayınca, küsüp arkalarını mı dönüyorlar? Yok tam tersi bu resim eğer güneş doğarken çekildiyse, o zaman ayçiçekleri dün akşam güneşi bıraktıkları yerde ararken, güneş onlara nanik yapıp arkalarından mı doğuyor? Bu senaryo daha uygun o zaman. Tek garip olan şey şudur, yahu sizin sabahın köründe yollarda ne işiniz var? Ha bunu burada sorup salak durumuna düşmeye ne gerek var di mi? Efendi gibi aç arama motorunu, internetten öğren çok merak ediyorsan. Ama o zaman bu kadar tuşa ben boşuna mı bastım efenim?
YanıtlaSilEfendim, emeğinize sağlık..Hiçbir tuş boşa basılmış değildir..Evet arkadaki güneş batmaktadır.Değerli eşim bir akşam iş çıkışı evlatlarının yanına gittiğinde çekmiştir bu güzel resmi.Ayçiçeklerinin neden o yöne baktığını soruyorsanız , sakın eşim bir güneş gibi parlıyor olmasın?? (umarım bu jestimi görür kendisi)
SilI am big Pi math lover.
YanıtlaSilYazılarımı google translate kanalıyla Türkçe'ye çevirip de mi okuyorsunuz?
Sil