7 Eylül 2012 Cuma

Yaz Sıcağı, Milli İçecek ve Frappé..Midilli..

Tüm dostlardan özür diliyorum..

Çok uzun zaman oldu, bu kadar es vereceğimi ben de bilmiyordum.

Zira gittiğim yerlerde hem internet bağlantım olur, hem de asıl önemlisi vaktim olur sanmıştım.

Fakat kendimi kaptırınca tatilin rehavetine, güzelliğine, çocuklarla ve eşimle 24 saat beraber olabilmenin keyfine, çok ihmal ettim sizleri ve blogumu..

Biz bayram tatiliyle yıllık iznimizi birleştirdik, taaa yıl başından planlanmış bir tarihti, ama planlanamayan benim işten ayrılmam ve eşimin işinde meydana gelen son dakika gelişmeleriydi.

Böylece baştan izne hiç çıkamayacağız gibi oldu, sonra çıkabileceğimiz belli oldu ama önceden planlanan Balkan turu patladı ve biz sonuç itibarıyla B planı olan Yunan Adalarına geçtik.

Daha doğrusu yola Yunan Adaları diye çıktık ama sadece bir adada takılıp kaldık..

Çünkü programda yer alan ilk ada olan Midilli adasına o kadar hayran kaldık ki, ikincisine geçmeyi düşünmedik bile..

Size anlatacağım çok çok şey var, ama sırayla..

Bugün, kızların "Anne hadi hemen yapalım.. "diye ısrar ettikleri Frappé konusundan başlamak istiyorum..

Zira daha eve bugün geldik ama kirliler makineye atılmadan, yerler tozlar silinmeden, internet açılmadan, her şeyden önce ve ilk olarak Frappé yaptık..




Frappé kahve bir soğuk kahve türü. Üstü köpük kaplı bu soğuk kahve, hazır kahveden yapılan popüler bir yaz içeceği..

Frappe ilk olarak 1957 yılında Selanik'te yapılmış. Nestlé firması için çalışmakta olan Yannis Dritsas, çocuklar için çikolatalı pratik bir içecek  tanıtımı yaparken, yanında çalışan Dimitris Vakondios bu yöntemi standart hazır kahveyi sıcak su yerine soğuk su ile hazırlamak için kullanmış.. Böylece, tesadüfen de olsa Frappe'yi bulmuş..


Bu tarihten sonra Yunanlılar Frappe'yi ulusal kahve içecekleri olarak benimsemişler...

Biz bugün Frappé'mizi şöyle yaptık :
- Bir kaba ya da karıştırıcıya, 2 tatlı kaşığı hazır kahve ve istediğimiz kadar şeker koyduktan sonra, 4-5 tatlı kaşığı su ekleyip çalkaladık..(Tatlı Orta Acı zevkinize göre şekerini siz ayarlayın.. )
- Uzun bir cam bardağın dibine bir kaç tane buz kübü koyup, çalkaladığımız karışımı bunların üzerine yavaşça döktük.
- Bardağa çok az soğuk süt ekleyip, kalan kısım için soğuk su ilave ettik..


Hazırlanışında küçük farklılar yaparak değişik Frappe'ler yaratmak mümkün. Bir Frappe, su yerine tamamen süt kullanarak hazırlanabilir. Dondurma veya krema eklenerek hazırlanan Frappe'ler de bulunmaktadır. Ayrıca, Kahlúa, Baileys Irish Cream gibi içecekler de Frappe'ye eklenebilir.

Yunanistanda herkes her gün içermiş ve  hemen hemen herkes bu kahveyi yapmayı da bilirmiş...

Kritik olan detaylar şunlar:
Kafaya dikerek içmemekte fayda var..Yavaş yavaş içilen bir kahveymiş....Ayrıca uykusuz bırakma özelliği var sanırım her kahve gibi..


Yunanistan'da özel çırpıcı aparatı olduğunu da duydum ama benim gözüme ilişmedi..

Hadi bakalım herkese afiyet olsun..




4 yorum:

  1. Frappe'nin tadı yanında uzun ve hoş sohbetle edecek dostlarla çıkar ancak. Sanırım bunu hayatın tümüne genelleyebiliriz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, tatilde bize yoldaşlik eden dostlar olmasa frappenin de tadı çıkmazdi, haklısınız...

      Sil
  2. Biz de bu sene tatilimizin bir kismini Yunan adalarinda gecirdik, bizimki kisa kisa oldu ama tadi damagimizda kaldi :) Daha once gitmediyseniz Santorini ve Mykonos'u da oneririm..
    Sevgiler..

    http://myblog42-42.blogspot.be/2012/09/yunan-adalari-santorini.html

    http://myblog42-42.blogspot.be/2012/09/yunan-adalari-mykonos.html

    YanıtlaSil
  3. Önerileriniz için teşekkürler. Henüz gitmedim ama aksiyon planina koyduk:))
    Yazılarınızdan faydalanacağız. Güzel gezileriniz hiç bitmesin...

    YanıtlaSil

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...