4 Aralık 2012 Salı

PISA...

Çocuklar 5. sınıfa başlayınca, hayatımıza deneme sınavları, seviye tespit sınavları gibi yeni yeni kavramlar girmeye başladı.

Bugün girdikleri bir seviye tespit sınavının sonuçlarını almak için dersaneye gittim. Yüz yüze olmayınca vermiyorlarmış, aslında amaçları sanırım ayaklarına çağırıp, çocukların durumunu olumsuz olarak lanse edip, dersaneye kaydolmalarını sağlamak. Her neyse. Bizimkilerin sonuçları fazla iç açıcı değil.Bizim okulumuz daha çok klasik sınav taraftarı, hiç test yaptırmıyor, çocuklar test kavramına uzaklar ve beceremiyorlar.

Aslında okulda bence oldukça ağır bir müfredat var, ama görülen o ki, teori yerinde, pratik yok.Ya da mevcut sisteme göre öyle..Belki de pratik var da test pratiği ve soru kalıbı ezberi yok. Bilemiyorum..

***
Bu hafta, hafta sonu ödevlerinin altında velilere bir not vardı.

Bugüne kadar hiç duymadığım PISA sınavı ile ilgili bilgilendirme vardı notta.




Siz duydunuz mu bilmem.

PISA sınavı OECD tarafından yapılan bir değerlendirme sistemi.5,6 ve 7. sınıf öğrencileri arasında yapılıyor. Daha doğrusu ilk dönemde yani 2000 li yıllarda 15 yaş grubu için yapılırken bu sene 5,6 ve 7. sınıflar için hazırlanıyor.

Bu sistem bizim ülkemizdeki gibi bir sistem değil. Yani matematik, fen bilimleri ve okuma becerileri konularını ne kadar öğrendiklerini değil, günümüz bilgi toplumunda karşılaşabilecekleri durumlar karşısında bu bilgileri ne kadar kullanabildiklerini ölçmeye odaklanmış bir sistem. Bu bakış açısıyla bir bakıma ezberi bozuyor, analitik düşünme becerisini ölçüyor. PISA çalışmasının asıl amacı ise eğitim yöntemlerinde standartlaştırmayı ve gelişmeyi arttırmakla birlikte dünyada okul çocuklarının başarısını karşılaştırmak ve test etmek.

Her sınav döneminde ana tema olan bir dal oluyor. Mesela bu sene tema fen bilimleri. Ancak tabii ki diğer konulardan da sorular çıkacak.


Ne yazık ki ülkemizin başarıları bu sistemde oldukça düşük. Geçen dönem katılan 33 ülke arasından 31. olmuşuz. Özellikle matematikte durum gerçekten vahim.

Aslında çok şaşırtıcı değil tabii. Sistemimiz daha fazla ezberci bir sistem olduğundan, bu sınavda çıkan sorular bizim çocuklar için şok edici olabilir.

Eşim merakından sorular indirdi. İşte size hemen bir örnek.

"Eni x metre, boyu y metre olan bir alan ünlü rock şarkısıcı Z man konseri için hazırlanıyor.
Bu alana yaklaşık kaç seyirci sığar?"

Bakın, tam rakam istemiyorlar, yaklaşık istiyorlar, bu bizim sisteme göre devrim.

Ayrıca çocuklardan bir insanın enini boyunu ortalama tahmin etmesini ve ona göre bir sayı hesaplamasını istiyor.

Bence harika bir sistem. Sorgulayan ve düşünen insan yetiştirmek için..

***
Sonuç olarak bizimkileri de sınava kaydettirdik. 
Ben aslında sonuçları çok merak ediyorum.

İlgilenenler için, sınav 15 Aralık Cumartesi günü..İnternetten araştırarak başvuru linkine ulaşabilirsiniz.

Aslında sadece sisteme değil, anne babalar olarak bize de çok fazla görev düşüyor değil mi sorgulayan çocuk yetiştirmek için?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...