28 Mart 2012 Çarşamba

Hercai Menekşesi ve Kuğu Gölü Balesi


Bugün acılarla doluyum :))
Arkadaşlarım, işyerime gelen misafirlerim, ailem, çalışma arkadaşlarımın büyük kısmının benden birçok kez dinleyip bıktıkları bir endişemin gerçekleşmiş olması ile ayakta durmakta zorlandığım bir gün. :))

Zaman zaman çevremdekilerle paylaştığım bir fikrim vardır:

Eğitim anlayışımız o kadar enteresan ki,  tüm çocukları küçükken spora, müziğe, resim yapmaya  filan yolluyoruz, sonra ilköğretimin 6. sınıfından itibaren sınav maratonuna sokuyoruz. Hemen resmi, müziği, sporu bırakmalarını emrediyoruz ki, maratonda daha hızlı koşsunlar, asosyal olsunlar, dünyayla ilişkilerini kessinler, robocop 'a bağlasınlar. Taksim’e bırakınca evin yolunu bulamayacak kadar sünger kafalı hale gelebilsinler.

Sakın kendilerine özel zevkleri olmasın, genel kültürlerini zinhar geliştirmesinler, kitap okumasınlar, müzik dinlemesinler, hayatları sadece cosinüs, trigonometri, hava sıcaklığı 200 m yükseklik düştükçe 1 santigrad düşer vb gibi bilgilerden ibaret olsun.

Öyle ya gerçek hayatta sadece bu bilgiler gerekiyor. Yoksa çiçekmiş, böcekmiş, menekşeymiş, baleymiş , Kuğu Gölüymüş, amaannnn, insanın ne işine yarar??

Derken..

***

Beklediğim an sonunda geldi.




“Kim Milyoner Olmak İster” yarışmasına katılan yarışmacı, geçtiğimiz yıl üniversite giriş sınavında Türkiye 4. sü olmuş.

Sunucu, yarışmacının bu özelliğini öğrenince bir irkilmiş, daha sonra sorulara geçilmiş.




İlk 4 soruda joker haklarını bitiren yarışmacı, “Hercai hangi tür çiçeğin bir çeşididir? “ sorusuna dahi yanıt verememiş.



Eeee, sadece defter, kitap, dersane, bilgisayar sarmalında yaşayan, normal bir çocuk ya da genç gibi bahçede oynamayan, parkta sevgilisiyle elele gezmeyen birinin menekşeyi, hercaiyi tanımasını beklemek de safdillik olur.
Ya Kuğu Gölü’ne ne demeli?

Baraj sorusu olan "Şu anda çalmakta olan Tchaikovsky 'nin ünlü eserinin adı nedir "sorusuna da cevap verememiş ..Bu genç örnek sayılabilecek bir genç ...

Öncelikle, bu durum  "Türkiye’de uygulanan  sınav sisteminin hayata dair hiç bir şey kazandırmadığının tam olarak kanıtıdır" diye düşünüyorum.

Bunun yanı sıra annelerin babaların çocuklarına “Ders çalış” derken, bir kez daha düşünmeleri gerektiğini, hatta dersaneye yollamanın, hatta üniversite okumanın giderek anlamsızlaştığını somut olarak görmemizi de sağladı fikrimce..
Çocuklarımızı sürünün parçası olan sıradan üniversite mezunları olmaktan koruyup, yaratıcı, üretken, sosyal, kültürlü ve girişimci çocuklar olarak yetiştirmenin zamanı geldi derim ama, bilmem siz ne dersiniz?

3 yorum:

  1. Haklısınız derim öncelikle.
    Hele şu dershane konusunda. O küçücük çocukları pazar mazar demeden, sahabın bi körü yollara düşürmek, neyin amacıdır hiç anlamam.
    Kültür, genel kültür önemlidir. Hayat tecrübeside. Ama şu var, hala tecrübe değil, ne yazık ki kişinin diploması konuşuluyor her yerde.
    Ve şu yarışma. Artık gençlerin oraya sırf nette konuşulmak için katıldığını düşünüyorum. Bu genç için demiyorum. Ama yarın yok face, yok twitir yok bilmem nereye düşerim diyenler, insanı bu düşünceye sevk ediyor.

    YanıtlaSil
  2. Kuğu gölü mevzusu nedir? Yazınızda bunun detayını bulamadım efenim. Bakınız dikkatle takip ediyoruz, aman diyim yanlış olmasın.. Yaa, aferin bana di mi? oturayım sekiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efendim, dikkatinizden dolayı tebrik ederim. Sekiz değil on verdim. Uyarınız için teşekkürler. Yazıya gereken müdahelede bulunulmuştur. Beni sizler var ettiniz..

      Sil

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...