16 Nisan 2012 Pazartesi

Leyleğin Ömrü Lak Lakla Mı Geçer?


Sevdiğim bir arkadaşım kurum içi görev değişikliği yaptı.
Ben de ona hayırlı olsuna gittim. Saksı çiçeğimi aldım, yeni ofisini buldum, öğlen yemeği saatiydi, yemek yedik, kahve içtik ve sonra işe döndüm. Arabamı biraz uzağa park etmişim. Arabaya doğru yürürken, bir anda gökyüzünde bir karartı hissettim.

Kafamı yukarı kaldırıp baktığımda, her sene gördüğüm bir manzarayı yeniden gördüm, ama yine ilk defa görmüş gibi yine etkilendim.
Belki de binlerce leylekten oluşan bir leylek sürüsü, mevsiminin geldiğini hissetmiş, hep beraber toparlanmışlar, birlikte yola çıkmışlar, yollarını da bulmuşlar, şaşırmamışlar. Ülkemize yeniden gelmişler.

Kuzey yarım kürede, Nisan ve Mayıs aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla, leylekler kışı geçirdikleri ülkelerden yazı geçirecekleri ülkelere göç etmeye başlarlar.

Dairesel hareketlerle ve sürü halinde gelen leyleklerden önce erkek leylek yuvaya gelirmiş. Telaşlı bir şekilde, bir sene önceki yuvasını bulan erkek, hemen geçen seneden kalan ve kısmen dağılmış olan yuvasını çer çöp, ot  vb bularak onarırmış.
Yaklaşık bir hafta sonra gelen dişi leylek, hemen yuvaya yerleşir ve hayat oyununda yerini alırmış. Ben izlemedim ama, söylendiğine göre erkek leyleğin eşini karşılama töreni çok özelmiş.O karşılama seremonisi değme aşıkların yapamayacağı bir seremoniymiş. Bu romantik buluşmadan yaklaşık 5 hafta sonra da aileye genellikle ortalama 4 tane yavru katılırmış.

Baba leylek yavruların besinini teminle yükümlü iken, anne yavruları korumak ,kollamak, fırtınadan ,yağmurdan ve sıcaktan korumak gibi görevleri yerine getiriyormuş.
Havalar soğuyunca da, aynen diğer gruplarla buluşarak kışı geçirmek üzere daha sıcak memleketlere doğru yola çıkıyorlarmış.

Haa, bir de leyleklerle ilgili en fazla kullanılan söz “Evladım, seni leylekler getirdi“ lafıdır. Yani bir ebeveynin , çocuğunun bu hikayeye inanmasını beklemesi, çocuğun otomatikman geri zekalı olduğunu kabul etmesidir.

Farzı misal:
-Anne, benim doğum günüm ne zaman?

-17 Şubat evladım.
-Anne, ben nasıl oldum?

-Leylekler getirdi çocuğum.
-Anne, leylekler o dönemde göç etmiş olmaları hasebiyle Türkiye’de değil, daha sıcak bir memlekette olmalılar.

-Eeee, öööö, gak, guk..
****
-Baba, ben kaç kilo doğdum?
-4 kilo 500 gram evladım, tosun gibiydin maşallah, tütütütüüü..

-Baba ben nasıl oldum?
-Leylekler getirdi evladım.

-Baba, ben belgeselde gördüm, leylekler ortalama 2-2.5 kilo civarında oluyorlar? Leylekler beni nasıl taşımışlar?
-Eeeee, ööö, gak, guk.

***
Bu hayvanı uçarken görmek nedense insanlara sevinç verir, hani o sene çok gezileceğine filan işaret denir.

Geçen sene, yaz tatili için gittiğimiz Dalyan’da kaldığımız evin hemen yakınındaki elektrik direğinde, sevimli bir leylek ailesi vardı, iyi ki o zaman resimlerini çekmişim, resmi kullanmak için kısmet bu güneymiş.
Bugünlerde tavsiye ederim, sokakta yürürken , bir gözünüz gökyüzünde olsun, kim bilir  belki siz de yakalarsınız o müthiş geçiş törenini..

3 yorum:

  1. "seni leylekler getirdi yavrum.."
    lafına iyi cevaplar gelmiş. :)
    Eskiden havada leylek görünce sahiden gezeceksin diye inanırdım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de sahiden gezeriz? Ümidimizi kaybetmeyelim bence..

      Sil
  2. Yazılarınızı gityat.com ' da paylaşabilir, kendi kanalınızı oluşturabilirsiniz. Sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız.

    YanıtlaSil

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...