25 Mayıs 2012 Cuma

Antalya Usulu Tahinli Piyaz..

Bir iki haftadan beri diyet demeyelim ama yediklerime dikkat etmeye çalışıyorum.


Yaş 40 oldu, malum önümüz de ramazan, şimdi dikkat ettim ettim, sonra ipin ucu iyice kaçacak sanki.


Neyse, öğlenleri bir sebze yemeği, akşamları evde minimum yağ ile hazırlanmış haşlama-ızgara birşeyler ya da yine sebze.


İşyerimin tam karşısında da çevremizin en ünlü kebapçısı var, bütün gün ortam buram buram kebap kokuyor, akşam üstü de arkadan balık kokusu, iradem  günde kaç fasıl sınanıyor size anlatamam.


Hepiniz bilirsiniz böyle "kontrol" dönemlerinde, insanın gözünün önünde hep bir yemekler belirir, uçuşur, canınız birşeyler çekip durur.


***
Bundan birkaç sene önce yaz tatilinde Side tarafına gidecektik. Gece geç saatlerde Antalya'ya vardık. Karnımız da nasıl aç..Her zaman her tatilimizde yanımızda Gezi Rehberi adlı kitabımız olur. Bu kitapta hem gezilecek yerler detaylıca yer alır, hem kalınacak hem de yiyip içilecek yerler..


Gecenin o saati olmasına ve aç olmamıza rağmen, hemen kitabı elimize alıp, Antalya'da ne yenir diye baktık.


Bütün oklar şiş köfte denen kavram üstünde birleşiyordu. Biz de  akşam akşam sadece bu şişçilerden biri olan Şişçi Ramazan'ı açık bularak gidip yedik.


Köfte fena değil. Yine gitsem yine yerim. Ama yazımın konusu bu değil.
Bugün aç tavuk kendini darı ambarında sanır modelinde gözümün önünde orada yediğim piyaz uçuştu.


Aslında fasulye piyazı..Ama bildiğiniz fasulye piyazı değil. Adı "Antalya fasulye piyazı" veya "Taratorlu fasulye piyazı"






Öncelikle şu malzemeleri hazırlıyoruz.


4 diş sarımsak
1 kahve fincanı tahin
2 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı sirke
1 limonun suyu
2 çorba kaşığı haşlanmış fasulyenin ezilmiş hali


Ancak bu malzemelerle sosu hazırlarsak ancak Antalya'ya özel bu özel tadı yakalayabiliyormuşuz.


Ama ayrıca bu piyaz öyle herhangi bir fasulyeden olmuyormuş.  


Çeltikçi ya da Çandır fasulyesi bulmazsak, kesinlikle piyazımız Antalya fasulye piyazı olmuyormuş. Maydanozu moleküllerine ayırana kadar kesmek ve yanına haşlanmış yumurta koymak da işin jargonuymuş.


Aslına bakarsanız eğer humus seviyorsanız ve tarifi okursanız "Yahu bu bizim humusa benziyor, sadece nohut yerine kuru fasulye var" derseniz yanılırsınız.


Benim size tavsiyem, her tatilinizde her seyahatinizde her yolcuklukta geçip gitmek, havuz başına bir an önce varmak denize atlayıp açık büfe kuyruğuna girmek yerine, yol üstünde yerel tadları yerel yemekleri denemeden geçmemeniz.


E bu durumda bu yaz Antalya'ya gidip de piyazla koftenin tadına bakmadan gelmek olmaz değil mi?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...