17 Mayıs 2012 Perşembe

Keşke Üniversiteli Olsam : Erasmus..


Görgüsüzler gibi çok anlattım ama, bir süre önce biliyorsunuz eşimle küçük bir Orta Avrupa turu yaptık.

Budapeşte’den Viyana’ya uçağımıza giderken  tren yolculuğunu seçtik.

Tren oldukça yoğundu, zor yer bulduk. Bayağı bir uğraştıktan sonra eşimle bir masada karşılıklı yer bulduk. Eşim genç ve uzun saçlı bir genç adama, yanının boş olup olmadığını sordu.(tabii ki İngilizce) Genç adam da İngilizce "Oturabilirsiniz" dedi.

Oturduk, biz ayrı ayrı oturmaya razıyken, karşılıklı yer bulunca eşim bana "Çok şanslıyız" dedi.

Genç adam da eşime :

 “Aaaaa, siz Türksünüz.”

Erasmus programıyla bir yıllığına Macaristan’a gelmiş.

Çizgi film ve Animasyon okuyormuş. Sohbeti çok hoştu. Biz artık üniversite yıllarını bitireli yaklaşık 20 sene olduğundan, bir çok konuya uzak kalmıştık. Bu anlamda benim için de son derece aydınlatıcı bir sohbet oldu.

Erasmus ile ilgili hep bir şeyler duyar ama fazla detay bilmezdim. Bizim zamanımızda böyle programlar yoktu.

Hadi beraber Erasmus programı nedir bakalım..

Erasmus 1465 - 1536 yılları arasında yaşamış Hollandalı bir felsefe adamıdır. Rönesansla birlikte ortaya çıkan hümanizm akımının öncülerinden ve en büyük temsilcilerinden biri olan Erasmus, Avrupa'nın ortak bir sanat ve bilim çatısı altında birleşmesine yaptığı katkılardan dolayı ve çağının eğitim felsefesine olan etkisi ile programa uygun bir isim olarak düşünülmüş.



Hayatı boyunca Avrupa'nın değişik ülkelerinde bir gezgin gibi yaşayan Erasmusun en önemli eseri "Deliliğe Övgü"  günümüzde de geçerliliğini korumakta ve bağnazlığa karşı kaleme alınmış en önemli yapıtlardan biri sayılmaktaymış.

Programın amacı Avrupa'da yüksek öğretimin kalitesini artırmak ve Avrupa boyutunu güçlendirmekmiş. Erasmus programı, üniversiteler arasında ülkeler arası işbirliğini teşvik ederek; öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa'da karşılıklı değişimini sağlamakmış..

Erasmus programı ile 1987'den günümüze kadar 1,5 milyondan fazla yükseköğretim öğrencisi, başka bir Avrupa ülkesinde öğrenim hayatının bir dönemini geçirmiş; o ülkenin insanlarını ve kültürünü de tanıma imkanı elde etmiş.

Erasmus programı, Hayatboyu Öğrenme Programına dahil ülkeler olan Avrupa Birliği üyesi 27 ülke, Avrupa Birliğine üye olmayıp Avrupa Ekonomik Alanı üyesi İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve Avrupa Birliğine aday ülkeler arasında yer alan Türkiye ve Hırvatistan ile İsviçre yüksek öğretim kurumlarının katılımına açıkmış.

Bir yıllığına ülkenizden devam ettiğiniz bölümün aynısını , diğer ülkede okuyor, ardından geri gelip eğitiminizi tamamlıyorsunuz. Akademik olarak katkısı zaten olacaktır. Ama bunun yanı sıra edinilecek hayat tecrübesi bakımından paha biçilemeyecek bir deneyim olduğunu tahmin ediyorum. Bavulunuzu alıp, tek başınıza, hiç kimseyi tanımadığınız bir ülkeye gidip, hiç tanımadığınız insanlara karışmak ve bir sene onlarla yaşamak insana hem vizyon, hem farklı bakış açıları kazanmak adına çok şey katar eminim.

Gidenler geri dönmenin gerçekten çok zor olduğunu, post-erasmus diye bir dönemin yaşandığını, bunu atlatmanın gerçekten zor olduğunu, ama ne olursa olsun, ne pahasına olursa olsun, her şeye değeceğini, bu fırsat karşınıza çıkarsa kaçırılmaması gerektiğini, hatta bu fırsatı yakalamak için canınızı dişinize takmanız gerektiğini söylüyorlar.

2010-2011 akademik yılında Türkiye'den Erasmus öğrenci değişim programına yüzde 15 artışla 10.095 öğrenci katılmış. Bunlardan 1786'sı Almanya ve 1511'i Polonya'daki üniversiteleri tercih etmiş.


Erasmus programına yarıya yakını AB bütçesinden olmak üzere yılda 480 milyon Euro kaynak ayrılmaktaymış.

Bizim zamanımızda sadece yaz stajına bir aylığına gidilen AISEC programı vardı, hatta samimi bir arkadaşım Dublin’e gitmiş, bir gazetede staj yapmış ve o zaman gittiği U2 konseriyle beni derinden yaralamıştı.

Bütün bunları duyunca, şeytan diyor ki, gir üniversite sınavına, oku bir sene, ertesi sene hooppp git Erasmusla yurt dışına..(acaba bu program için bir yaş üstsınırı var mı bilemedim ama gerekirse mahkeme kararıyla yaşımı da küçültürüm ne yapayım:))

Tüm gençlere öneriyorum..(“Genius” a esin verdiği için teşekkür ederim.)

2 yorum:

  1. Erasmus programını ilk kez geçen sene bir dizide duymuştum.
    Öyle güzel anlatmışsınız ki, insan kaçırdığına üzülüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beraber üniversite sınavına gidip programa katılalım desem??

      Sil

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...