27 Mayıs 2012 Pazar

İzmir'de Kahvaltı Etmek..Boyoz..

Diyete devam, yemeklerle ilgili hayaller artarak büyüyor.

Sık sık çok sevdiğim arkadaşım ve ailesiyle İzmir çevresinde buluşuruz.

En son, Şubat tatilinde gittik, size bahsetmiştim.

Her sabah özellikle kızım Başak'ın talebi üstüne ise boyoz alındı.

Hafta sonları bazen pastaneye gittiğimizde, almak için sorduğum bir üründür boyoz.

Eskiden çok yakımızda bulunan bir pastanede oluyordu, şimdi o pastane de kapanınca boyozun kapsama alanından tamamen çıktık.

Bu sabah arkadaşlara kahvaltıya giderken Darphane civarında girdiğim pastanede boyoz var mı diye sordum, adam bana Chateaubriand (Şatobiryan) istemişim gibi baktı.

Boyoz İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen, ya da ismi bile bilinmeyen, yağlı un da denen özgün bir hamur işidir.

Boyoz 1492 yılından sonra İspanya'dan kovulan Yahudi cemaatinin, İzmir'e yerleşmesiyle Türk kültürüne kazandırılmış bir yiyecek. Seferad yahudileri, Ege Bölgesi başta olmak üzere İstanbul ve Anadolu’nun pek çok yerine dağıldıklarında da boyozu Anadolu halkına tanıtmışlardı. Ama sadece İzmir ve çevresinde beğenilip, ticari bir ürün gelebildi boyoz.

Yine Sefarad kökenli nüfus gruplarının yoğun olduğu Arjantin, Şili, Peru, Meksika   gibi ülkelerde de peynirli ve ıspanaklı boyoz yapılıyor ve seviliyor.

Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta’nın boyozu" adı altında satılmıştır. 

Özellikle iş dünyasının yoğun olduğu Konak, Çankaya, Basmane, Alsancak civarındaki tüm iskele ve duraklar boyoz satıcıları ile doludur, tartışmasız işbirlikçisi yumurta ile birlikte.
Çünkü boyoz yumurta olmadan yenmez çoğunlukla. 
Sonunda, bu sene mayıs ayında 'Boyoz'un festivali düzenlenmiş.

Festivale katılan binlerce İzmirli, pazar sabahı olmasına rağmen 1.Kordon' daki festival alanına akın etmiş. Radyo Romantik Türk ile Konak Belediyesi 'nin ortaklaşa düzenlediği organizasyona katılan İzmirliler, ikram edilen boyoz ve peynirleri almak için uzun kuyruklar oluşturmuş. Hatta belediye başkanı siyasilere birçok mitinglerde bile bu kadar kişinin toplanmadığını belirterek mesaj vermiş.

Sonuç olarak eğer yaşadığınız şehirde boyoz yeme şansınız varsa, boşverin diyeti filan, yarın sabah kahvaltıda bir yumurta haşlayın, yanında da güzel bir demli çay koyun, kapayın gözlerinizi, Alsancak'ta ya da Karşıyaka'da yiyormuş gibi yapın.

Bulamıyor musunuz yakınınızda?

O zaman düşürün bu yaz yolunuzu İzmir'e..

Bakın tadına ..

Bakalım beğenecek misiniz?

Bir tane de benim için yiyin olur mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...