15 Nisan 2013 Pazartesi

"Yeni Okul" ve Reggio Emilia Metodu..Bölüm 2


Bir önceki yazıda arkadaşım Özlenen ve baş koyduğu yoldan bahsetmeye başlamıştık ama konumuz uzun olduğundan yarım kalmıştı.

Açmış olduğu anaokulunda Regio Emilia sistemiyle yola çıktı ve  bu sistemi oturtmakta güçlük çekmedi. Okulun adı "Meşe Palamudu" idi.



Yıllardır çok başarılı bir biçimde giden anaokulunda verilen eğitim bir noktada tıkanıp kalıyordu, bu nedenle bunun devamı olan bir ilkokul açmanın da zamanı gelmişti.

Ve sonunda "Yeni Okul" doğdu.

Bu okulda yaratıcılık, sorgulayıcılık, deneyim, bireysel ve sosyal öğrenme ve çoklu zeka ana başlıklar..

Yeni Okul diyor ki, "Yaratıcı, yenilikçi ve araştırmacı olmak çocukların doğasında var.  Oyun, resim, heykel, matematik, dans, müzik onun yüzlerce dilinin birkaçı. Yeni Okul; çocuğun içindeki potansiyeli açığa çıkarabileceği ve kendini gerçekleştireceği çevreyi sunmak için kurulmuş.



Çocukla iletişime geçen bir çevre, çevresiyle iletişime geçen bir mimariyi gerektiriyor, bunun için Yeni Okul'da, dışarının içeriye içerinin dışarıya taşınabildiği şeffaf ve açık, içine dönmek istediğinde dönüşebilme esnekliğine sahip bir fiziksel çevre yapılandırılmış.

Okulda doğal ışık, temiz hava, betonlaşmamış çimen bir bahçe var. Bu çevre, çocuğun keşfederek, deneyimleyerek ve gözlemleyerek öğrenmesine imkan tanıyor. Üstelik yeri de hepimizin yaşam alanlarının üçgenlerinin ortasında aslında, bir vaha gibi.  Gayrettepe Gazeteciler Sitesinde..



"Reggio Emilia yaklaşımında 3. öğretmen olarak tanımlanan ve "çocuğun mekandan öğrenmesi" şeklinde karşılaştığımız çevre faktörü, Yeni Okul'un eğitim modelinde de benzer bir konuma sahip. Yeni Okul, genellikle zihnimizde beliren sınıf, atölye, ders, kitap, okul bahçesi imajlarını da yeniden oluşturmamızı gerektirecek kadar farklı bir çevre sunuyor, 

"Sağlıklı beslenme bir ayrıcalık değildir, bir  haktır." 

Yeni Okul, bu hakkın yaşamsal önemine inanıyor ve İstanbul gibi dev bir metropolde büyümenin olumsuz etkilerine maruz kalan çocukların sağlıklı beslenme hakkını desteklemek için çaba gösteriyor. Sadece organik besin maddelerinin kullanımı ile değil,"sağlıklı beslenme kültürü" kavramının eğitim yaşamının  içerisinde sürekli yer almasını sağlayarak , çocuklarda bu konuda bilincin oluşmasını hedefliyor.

Yeni okul'da çocuklar ne yediklerinin farkına varıyor, mevsimlerinde yetişen, genetik yapıları değiştirilmemiş sebze ve meyveleri tüketiyor, yemek kültürünü yaşayarak öğreniyorlar. Mutfak, duvarlar arkasında gizlenen bir mekan değil, günlük olarak okulda hazırlanan yemeklerin hazırlık aşamaları çocuklar tarafından gözlemleniyor  ve yemeğe dönüşümlerine tanık olunuyor. 

Bir anda 3. çocuğu doğursam dedim içimden. İlk ikisi için tren kaçtı çünkü. Onların büyüme tarzı ve içinde bulundukları sistem ortada. Ama şu anda 6 yaş anasınıfı, 1. ve 2. sınıf olarak açılacak Yeni Okul'da yıllar içinde diğer sınıflar da açılacak ve çocukların en önemli yıllarında olması gereken eğitim zinciri oluşturulmuş olacak.



Bu sene çocuğu ana sınıfına, ilkokul 1.veya 2. sınıfa başlayacak anne ve babalara seslenmek istiyorum.

Lütfen Gayrettepe'ye bir gidin, okulu gezin. Özlenen Hn'a uğrayın. Benden de selam söyleyin. Bir çayını için.. Size  benden çok daha donanımlı bir dille okulu tanıtsın ve gezdirsin. Çimenlere yalınayak basın. Ufkunuzun açılacağından emin olabilirsiniz.

Hem Özlenen Hn'ın hem de Yeni Okul'un yolu açık olsun.

Gidemeyecek olanlar için..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...