27 Kasım 2011 Pazar

Çok Gizli..(Top Secret )

Geçen Perşembe ofiste bir iş arkadaşımla konuşuyorduk.

Laf aramızda, ikimiz ofisin yaş ortalamasını yükselten kişilerdik.(yaşlı demedim)
Bana “Durumda bir değişiklik olursa haber verin.” dedi.

Ben de bir anda gülmeye başlayıp “Ölmüş” dedim.
***
Bizim yaş kuşağı çok iyi hatırlayacaktır.

Top Secret.
Sinema tarihinin kült filmlerinden biridir.

Komedi filmlerinin anasıdır.
Kaç kere seyrettiğimi hatırlamıyorum ama 15-20 den fazladır.

Ama her yeni  seyredişinizde, bir önceki izlemenizde gülerken bazı sahneleri kaçırdığınızı fark edersiniz.
Top Secret!, casusluk ve Elvis Presley filmlerinin karışımı  bir 1984 ABD yapımı komedi filmidir. Filmin yapımcıları Jim Abrahams, David Zucker ve Jerry Zucker'dır. Filmin baş rolünde Val Kilmer vardır..


Filmin en önemli unsurlarından biri başka filmlere yapılan ironik göndermelerle dolu olmasıdır.


Nick manajeri ile birlikte bir kültür festivalinde sahne almak için Doğu Almanya 'ya seyahat eder. Filmde o sırada Doğu Almanya 'da Nazi rejimine benzer bir rejim hüküm sürmektedir. Rivers, burada güzel Hillary  ile tanışır ve ona babası Paul 'un hapisten kurtulması için yardım eder. Hillary 'nin babası Paul bir araştırmacı ve bilim adamı olup, Almanlar tarafından ölümcül bir bomba yapması için zorlanmakta ve bu yüzden esir tutulmaktadır. Hareketin lideri Hillary'nin eski sevgilisi çıkar (Nigel). Nigel, Nick, Hillary ve adamları ile birlikte bilim adamını kurtarmayı planlamaktadır.


Film teknolojik oyunların bulunmadığı , tamamen gerçekçi ve zekice esprilerle dolu bir filmdir.

Ağaca dayanmış tüfeğin çekildiğinde ağacın devrilmesi, normalde insan heykelinin üzerine kuşların inip kalkması gerekirken, kocaman bir kuş heykelinin üstüne uçan insanların  inip inip kalkması,doktorun çay kaşığıyla tünel kazması ve Val Kilmer’ın sonuçta iki şeritli bir tünel görmesi, trenin hareket ettiğini sanırken , tren garının hareket edip gitmesi,kızın motorsiklette uçuşan saçlarının motorsikletten inince de aynı kalması , yani saç modelinin böyle olması ,uçaktan paraşütle atlarken yaşanan romantik sahnede , geri planda şöminenin de paraşütle atlaması ,büyüteçle inceleme yapan adamın , gözünün doğal olarak büyük görünmesi ,ama gözünden büyüteci çekince de gözünün zaten çok büyük olduğunun fark edilmesi , ilk etapta hemen aklıma geliverenler.Ama eminim seyrettiğinizde bir bunun kadar daha komik bir sürü  sahne daha  yakalayabilirsiniz.

Çok fazla anlattım, affedin beni ama, bir yakınımızı kaybettiğim bugünlerde bile yazımı yazarken yüzümde gülümsemeye yol açan film ,27 sene sonra da olsa, hatırlanmayı hak ediyor sanırım.

Zaten küçük şeyler değil midir hayatı güzelleştiren?

Zaten hayatı sevmek değil midir küçük şeylerle mutlu olmayı bilmek?

Not : Girişte anlatılan sahne şöyle gelişir.Adam telefonda birisinin sağlık durumunu sorar.Dinler , dinler, “Durumunda bir değişiklik olursa bildirin “ der.Telefonu kapatır ve yanındakine döner.”Ölmüş” der ve sahne biter.

2 yorum:

  1. Bence gelmiş geçmiş en komik film Top Secret, 20 yıldır yüzlerce kez izlemiş olmama rağmen tekrar yakalasam tekrar izlerim.. Hatta keşkek ziyafetinden sonra tatlılarımızı çay eşliğinde götürürken tv'ye de bunu takıp izlesek ne keyifli olur ha :)

    YanıtlaSil
  2. Evet , keşkek+Top Secret+Kemalpaşa Tatlısı süper bir kombinasyon olacaktır.Yapalım...

    YanıtlaSil

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...