24 Kasım 2011 Perşembe

Telefon Zinciri ve Ankastre Fırın

Çok şükür, sonunda sağ salim döndüler…

Giderlerken öğretmen elimize bir liste verdi. Telefon zinciri listesi. Haberleşme bu zincir üzerinden sağlanacaktı. Öğretmen 1.veliyi, o 2.sini, son veli de zincirin tamamlandığını belirtmek için öğretmeni.

Gidip gelmeleri arasında en az on defa zincir döndü. Vardıklarında, akşam otele yerleştiklerinde, dönmek için yola çıktıklarında haber almamız tamam da, yemek yediler, tuvalete girdiler vb  detayları için telefon zincirinin tekrar tekrar dönmesi ne kadar gerekli, ben emin olamadım.

Gerçi bir arkadaşım, kızı bizimkilerden iki yaş daha büyük olduğu halde “ Ay , nasıl yolladın, onlar daha küçüçük, ben benimkini hayatta yollamam ..” dediğine göre sanırım tuhaflık bende var…
***
Televizyonda bugünlerde dönen bir ankastre mutfak ürünleri reklamı var. Reklamda yemek yapan bir anneyi taklit eden küçük kız, plastik oyuncak tenceresini ocağın üstüne koyuyor, ancak ocak o kadar iyi bir ürün ki, oyuncağı tanıyor, ısıyı kesiyor. Başka bir versiyonda da ankastre fırında mısır patlatan neredeyse 20 yaşındaki genç adam etrafı mahvedince fırının kendi kendini temizleme özelliği devreye giriyor.

Yani konu  reklam, çocuklara sorumluluk yükleme, bilinç düzeylerini artırmak yerine, çocukların davranışlarının yol açabileceği olumsuzlukları ortadan kaldıran ürünün iyi ürün olabileceğinin altını çiziyor.

***
Kızların kitap sınavları oluyor her ay…Okuma kitabından. Ve ben doğal olarak her kitaptan birer tane aldım, ikisi beraber planlı bir şekilde sırayla okusunlar diye.

Bizim kız bana bu sabah şöyle dedi.

-Anne biz 2  kişiyiz,sen bize sadece bir tane kitap alıyorsun, arkadaşımın annesi , o bir kişi olduğu halde aynı kitaptan 2 tane alıyor , biri okulda biri evde dursun ki , eğer unutursa falan evde ya da okulda diğerinden kaldığı yerden devam edebilsin diye..(hiç ihtimal vermiyorum, sanırım beni kandırmak için yapıyor.)

***

Yeni nesil anne babalar olarak çocuklara verdiğimiz mesajlar ne biliyor musunuz?

·         Sizler birey değilsiniz,her şeyi biz sizin yerinize düşünürüz, siz düşünerek beyninizi kullanmayın,gerek yok..

·         Biz olmazsak hayatta , ayakta kalmanız mümkün değil..

·         Boşu boşuna kendi ayaklarınızın üzerinde durmaya çalışmayın, zaten duramazsınız.

·         Sorumluluk almayın ,zaten alamazsınız, biz sizin yerinize alırız.
***
Sonra da yetişkin olduklarında ve hayata atılmaları gerektiğinde neden bu yeni nesil böyle sorumsuz diye, bizler ,yöneticiler ve  anne babalar olarak yakınıp duralım.
Çocukların sorumsuz olmak için yeterli bahaneleri sizce de yok mu??

1 yorum:

  1. Burada özel okul - devlet okulu ayrımı gözükmeye başlıyor bence. Yakında değil 2 kitap; 1 ipad 1 iphone 'u olan arkadaşlarından bahsetmeye başlayacaklar. Ya da GAP-Zara 'dan giyinen arkadaşlarının yanında LCW'den giyinmekten...

    YanıtlaSil

İlginizi Çekebilir;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...